Jag vill studera

Du är inte ensam om att fundera på att byta riktning i karriären och börja studera. Vår vägledning är till för dig som går med dessa tankar om framtiden och vill få lite stöd på vägen. Det kan vara ett tufft val med många utmaningar, inte minst att veta vad man faktiskt vill göra. Du behöver också se över din ekonomiska situation och tänka igenom om du har den tid som krävs för att studera. 

Vi finns här för att ge dig stöd på vägen och hjälper dig att få insikt om vilken utbildning som skulle kunna passa dig och din livssituation. Till exempel genom att väcka nya tankar och hjälpa dig att lära känna dig själv lite bättre. På så sätt ökar du dina möjligheter att både hitta och våga välja en ny riktning i arbetslivet. Kanske just nu är precis den rätta tiden för dig att göra en förändring!

Känner du igen dig?

För att komma igång rekommenderar vi att du bekantar dig med informationen här på visavagen.ax samt läser berättelserna nedan på denna sida.

Vill du söka information själv?

Självklart! För att hjälpa dig på traven lite har vi sammanställt ett antal länkar som kan vara till hjälp för att komma igång:

Studera på Åland

Ålands gymnasium - består av skolorna Ålands lyceum och Ålands yrkesgymnasium. Erbjuder även en del utbildningar riktade specifikt till vuxna.

Högskolan på Åland - Förutom högskoleutbildningar finns här även Öppna högskolan och Sjöfartsakademin.

Ålands folkhögskola - Allmänbildande och studieförberedande undervisning till ungdomar och vuxna enligt principen om livslångt lärande.

Medborgarinstitutet i Mariehamn - Verkar inom den s.k fria bildningen, vilket innebär både teoretiska och praktiska kurser, som i första hand inte ger studiepoäng eller examen.

NTI Åland - webbaserade gymnasiekurser och yrkesutbildningar på distans enligt svenska ämnesplaner inom kommunal vuxenutbildning.

Studera i Finland eller Sverige

Studieinfo.fi - Information om läroanstalter och högskolor i Finland, aktuella utbildningar, antagning mm.

Studera.nu - Det mesta om högskoleutbildning i Sverige

Antagning.se - Sajten för anmälan till svenska universitet och högskolor

Behöver du vägledning för att komma vidare?

Kontakta oss om du vill du veta mer eller få hjälp att reda ut vilka möjligheter som finns. Kanske du redan vet vilken utbildning du vill söka, men inte vet var den går eller om du är behörig att söka? Boka gärna en tid för samtal genom att fylla i vårt kontaktformulär.

Boka tid för att träffa en vägledare

Publicerad 12.6.2019
Uppdaterad 19.9.2019
Kvinna i soffa som ser fundersam ut

Viktoria 35 år: Jag vet att jag vill studera vidare men jag vet inte till vad

Jag är trött på min nuvarande bransch, det är för stressigt och för oregelbundna arbetstider. Därför har jag sagt upp mig från mitt senaste... Läs hela berättelsen ›
Tobias 20, lutar sig mot vägg

Tobias 20 år: Jag tycker att det är dags att börja studera igen

Jag gick i gymnasiet och har efter det jobbat på lite olika ställen. Mitt förra jobb, som var ett vikariat som assistent, slutade i förra... Läs hela berättelsen ›
Elias 40 år, lutar huvudet mot stenmur

Elias 40 år: Jag vill börja studera igen, men jag vet inte riktigt vad

När jag var ung hade jag varken lust eller lätt för att studera. Jag gick på sjömans för att min far tyckte det kunde vara nåt för mig. Jag... Läs hela berättelsen ›

Visa vägen är en försöksverksamhet vid Ålands landskapsregering. Vi erbjuder karriärvägledning för vuxna som vill förändra sin arbetssituation.

Site by Strax