Framtidsinvestera i dig själv!

Framtidsinvestera i dig själv

Funderar du på att framtidsinvestera i dig själv? Är du permitterad eller av andra orsaker osäker på om ditt jobb finns kvar?

Fem vanliga ursäkter till att inte gå en vidareutbildning!

– Om jag vill fortbilda mig? Ja visst, men det är svårt att hinna. Dessutom kostar det ganska mycket och jag är osäker på hur jag tar reda på om det är värt det. Känner du igen dig? Många drömmer om att lära sig nytt eller förkovra sig i det man redan kan men få tar steget. Varför? På Visa vägen kan vi vägleda dig för vidarestudier!

Vi vet att nya kunskaper och kreativitet får människor att växa. Det ökar även möjligheten till nytt jobb, kanske till och med i en helt annan bransch än den du jobbar/jobbat i. Vi vet också att det finns flera hinder som ska besegras innan någon tar steget. Här är de främsta anledningarna till att många väljer att inte vidareutbilda sig  – och hur du kan motverka dem.

1. Jag har inte råd 

Ja, det kan kosta mycket – men kostar det verkligen för mycket att framtidsinvestera i sig själv? Det finns sätt att hålla kostnaderna nere. Det finns många intensivkurser som bara är några dagar och kostar mindre än de som sträcker sig över en termin. Det finns också vissa kurser och utbildningar online som generellt sett kostar mindre än de som arrangeras i kurslokaler. Vad kan du egentligen om de utbildningar som erbjuds på Åland? Känner du till NTI? Vi kan hjälpa dig att hitta utbildningar på Åland eller i närliggande områden.

2. Jag hinner inte

Okej, vissa personer hinner faktiskt inte gå en fortbildning. Tiden går helt till andra saker men varför inte vända en kris som Corona till en möjlighet? Att lära sig något mer eller nytt gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Dessutom tror vi att en utbildning som du verkligen är intresserad av och hittar glädjen i  kommer att ge dig energi som du inte kanske har just nu. Det blir något att se fram emot. Det kommer att ge dig hopp. Vet du inte vad du vill studera eller behöver studera? På Visa vägen kan vi kartlägga dina intressen, kunskaper och erfarenheter. Kanske en kartläggning av din arbetsmarknadsprofil kan hjälpa dig fatta beslut om vilka studier du ska välja?  

3. Jag vill inte vara sämst på någonting – det var länge sedan som jag studerade

Du kommer garanterat inte att vara sämst, men inte bäst heller. Hur skulle du kunna vara det om du är nybörjare? Och hur skulle du kunna bli bättre på någonting om du är rädd för att visa att du inte kan från början? Du som verkligen, verkligen vill lära dig nytt, komplettera och fördjupa dina kunskaper från arbetslivet men stoppas av oron inför dina egna tillkortakommanden, tänk på att du redan efter första lektionen har kommit en bit på vägen. Det går snabbt att gå från helt grön till erfaren studerande om man lägger ribban på rätt nivå. 

4. Jag vet inte hur jag hittar en fortbildning eller vidareutbildning

Det är många som undrar hur de ska ta första steget för att hitta en utbildning de faktiskt vill gå. Därför finns försöksverksamheten Visa vägen som erbjuder en utökad vägledningsservice till utbildning och arbete för vuxna bosatta på Åland. För dig som behöver mer inspiration för att hitta rätt sorts kurs eller utbildning men inte vet mer än så, kontakta oss på Visa vägen! Vi kan inspirera dig och hjälpa dig att hitta en utbildning på Åland eller i närliggande områden.

5. Jag är osäker på om utbildningen gör mig behörig eller överlag har kvalitet 

Okej, så du kommer att lägga tid, pengar och energi på en kurs eller mer omfattande vidareutbildning – hur ska du veta om du har gjort ett bra val? Att på förhand veta om kursen eller utbildningen kommer att leva upp till dina individuella förväntningar är jättesvårt. För att få en bättre inblick kan du kontakta oss så försöker vi hjälpa dig.  

Publicerad 11.8.2020
Uppdaterad 11.8.2020

Site by Strax