Tips från vägledaren: Anpassa din utbildning till olika jobb!

Anpassa din utbildning till olika jobb!

Vilken utbildning kommer att leda mig till ett jobb? Vilket jobb kan jag söka med min utbildning? Det finns inget jobb för mitt yrke!

Liknande orsakar kommer ofta upp under vägledningssamtal. Det känns tungt när man inte hittar ett passande jobb efter att ha investerat flera år av studier, när man vill jobba inom det området. Visa Vägens vägledare vill ge några tips om hur kan man hitta en väg runt frustrationen och hitta ett jobb man tycker om.

Gör en lista av dina kunskaper och färdigheter. För många det är väldigt svårt att förklara för potentiella arbetsgivare vad det är som de kan och vill göra. Under studietiden väljer man inriktning, det är vad du ska berätta till arbetsgivare: vilka unika kunskaper du har, vad du brinner för. Till exempel, när man studerar pedagogik, man väljer ålder, nivå, ämne eller speciell pedagogik som man vill arbeta med i framtiden. Detsamma gäller till alla andra yrken. Hitta dina styrkor och visa dem i din arbetsansökan!

Titta inte på titeln! När man går inom jobbannonser, fokuserar man ofta epå jobbtiteln utan att läsa tjänstens beskrivning. Oftast använder företagen olika namn till liknande tjänster, därför det är viktig att läsa hela beskrivningen för att få en bild vad tjänsten handlar om.

Tänk på överförbara färdigheter. Det kan hända att det faktiskt inte finns några jobb inom området man har studerat till. Dock betyder det inte att man ska kasta bort alla färdigheter och kunskaper! Som nämnder i det första tipset, gör en lista över dina färdigheter och fundera vilka av dem som kan vara överförbara till andra områden. Listor hjälper att få klarhet och nya idéer om hur kan man utvecklas i olika områden och påminna om hur mycket man faktiskt kan och vet!

Publicerad 10.12.2020
Uppdaterad 11.12.2020

Site by Strax