Vanliga frågor

Om Visa vägen

Måste man boka tid före ett besök på Visa vägen?

Vi rekommenderar att du bokar en tid på förhand. På så vis kan vi både förbereda mötet och ge ordentligt med tid för dina frågor och funderingar i lugn och ro. Bokar gör du enklast via vårt kontaktformulär. Du är givetvis också välkommen in under våra öppettider, men då har vi oftast möjlighet att besvara bara kortare frågor eller boka en tid senare. Samtal kan bokas även under andra tider än de officiella öppettiderna.

Vad kostar det?

Den vägledning som Visa vägen erbjuder är kostnadsfri.

Vad är Visa vägen?

Visa vägen har varit en försöksverksamhet vid Utbildningsbyrån hos landskapsregeringen. Från hösten kommer Visa vägens vägledningsservice att erbjudas av AMS – Ålands arbetsmarknads och studieservicemyndighet.

Vägledningsservicen är tillgänglig för alla vuxna ålänningar i behov av karriärvägledning.

 

Var hittar jag Visa vägen?

Visa vägens verksamhet är tillfälligt stängd under sommaren. Från hösten kommer Visa vägens vägledningsservice att erbjudas av AMS – Ålands arbetsmarknads och studieservicemyndighet.

Vaddå karriärvägledning? Jag vill inte bli chef!

Traditionellt har ordet karriär kanske mest använts i betydelsen ”att göra karriär”, att nå framgång genom att klättra uppåt på någon slags stege, att sträva mot toppen. På senare tid har dock ordet istället fått en mer bredare betydelse. Karriär är något som definierar ditt yrkesliv och dess utveckling, oavsett om du blir chef eller inte. Det handlar om de val du gör för att trivas i arbetslivet och känna att ditt yrkesval är rätt och meningsfullt. Oftast kan man ju mycket mer än man tror. De kompetenser du har kan dessutom användas inom många fler områden. Det är därför viktigt att synliggöra dessa s.k. karriärkompetenser så att dina möjligheter på arbetsmarknaden bli tydligare och mer tillgängliga.

Arbetsmarknaden idag är komplex och studiemöjligheterna kan nästan ses som oändliga. Karriärvägledning kan då komma in som ett stöd för dig i dina val.

Utbildning och studier

Jag vill söka till utbildning utanför Åland och undrar om jag har rätt behörighet eller om jag behöver komplettera mina tidigare studier för att få behörighet?

Om du vet vilken utbildning du vill söka till ska du kontakta den skolans studiehandledare för att få reda på deras behörighetskrav. De kan svara på om dina tidigare studier räcker.  

Om du behöver komplettera dina tidigare studier för att få behörighet erbjuder Ålands yrkesgymnasium den möjligheten via NTI. NTI är svenska Komvux på distans.

Välkommen också att kontakta oss i höst då vi startar upp vår verksamhet igen i AMS regi!

Har jag verkligen råd att studera?

Din ekonomiska situation är givetvis en viktig faktor att beakta då du planerar att börja studera. En viss ekonomisk uppoffring får man oftast räkna med, speciellt om du förvärvsarbetar idag och är van att få en lön. Men det kan det kanske vara värt? Studiestöd finns för både unga och vuxna men hur mycket det rör sig om skiljer sig från fall till fall när det gäller vuxna. Kontakta AMS (Ålands arbetsmarknads- och studieserviceenhet) 018 – 25 000 för mer information om studiestödsystemet. Du kan också läsa mer om studiestöd på deras hemsida.

Vad är NTI?

NTI är svenska Komvux på distans och sköts på Åland av Ålands yrkesgymnasium/NTI Åland. Alla kurser och utbildningar är på gymnasienivå och enligt svenska läroplaner. Du kan läsa behörighetsgivande kurser för ansökan till högskola eller universitet i Sverige samt fortbildande yrkesinriktade kurser. Däremot kan du inte läsa till en hel examen via NTI-Åland.

Läs på hemsidan för mer information.

Hur fungerar distansstudier egentligen?

Inte minst den tekniska utvecklingen har gjort det enklare att studera på distans och idag finns ett stort utbud på olika utbildningsnivåer, heltid eller deltid, helt eller delvis på distans. Distansstudier är flexibelt då du själv kan välja när och var du vill studera. Utbildningsformen kräver därför en hel del disciplin och eget ansvar. Var också realistisk och fundera på om du verkligen har tiden. Om du t.ex. väljer heltidsstudier så förväntas du studera ca 40 timmar/vecka.

Vissa kurser är helt webbaserade och då behöver du inte resa någonstans, inte ens för introduktions- eller tentamenstillfällen. Andra varianter kan ha obligatoriska träffar eller webbaserade möten. Ta reda på upplägget på den distansutbildning du vill söka till innan du gör din anmälan.

Vad finns det för utbildning för vuxna på Åland?

Det finns definitivt olika alternativ till studier för vuxna, på olika nivåer. Dels kan du välja att studera någonting på distans, oftast krävs bara en mindre närvaro på studieorten eller ingen alls. Det gäller studier både på gymnasienivå (NTI) och vid olika högskolor och universitet. Även Ålands yrkesgymnasium erbjuder utbildningar specifikt riktade till vuxna. Läroavtalsutbildning är också ett alternativ som lämpar sig bra för vuxna med viss arbetserfarenhet, dock krävs att du har en arbetsplats där den största delen av utbildningen ska ske. Öppna högskolan ordnar olika slag av universitets- och högskolekurser, fortbildningar samt seminarier och öppna föreläsningar för allmänheten och särskilda målgrupper. Vanligen ställs inga krav på tidigare utbildning.

Arbete och jobbansökan

Kan ni hjälpa mig med ansökningsbrev och CV?

Javisst! Det kommer inom kort att finnas tips och råd här på sajten, men du är också välkommen i höst till oss på Visa vägen i AMS regi så kan vi diskutera vidare.

Hur söker man jobb på bästa sätt på Åland?

Egentligen skiljer sig nog inte Åland så mycket från andra platser. Vägarna till jobb beror på vilket slags arbete det handlar om, bransch, tid på året osv. De vanliga kanalerna såsom AMS och annonser i tidningarna finns ju alltid. Där förväntas man ofta skicka in en skriftlig ansökan och CV, läs på i annonsen vad som efterfrågas!

Många jobb förmedlas också via kontakter, vilket heller inte är unikt för Åland. Använd dig av dina vänner, släkt och bekanta! Berätta för din omgivning att du söker jobb. Släng ut krokarna och håll dina egna ögon och öron öppna för vad som kan dyka upp. Hör av dig till arbetsplatser som verkar intressanta. Kom dock ihåg att läsa på om arbetsgivaren och förbered dig så att du visar dig genuint intresserad och kunnig.

Vill du ha hjälp att skriva ansökningsbrev och CV? Välkommen till oss i höst!

Publicerad 12.6.2019
Uppdaterad 23.6.2021

Visa vägen erbjuder karriärvägledning för vuxna som vill förändra sin arbetssituation. Från hösten kommer Visa vägens tjänster att erbjudas hos AMS.

Site by Strax